Studijski saveti

7 Saveti za upravljanje vremenom za studente

Kada se prilazi ispitu, trebalo bi da razmišljate kako da se bolje upravljate vremenom i organizujete svoje dane kako biste stvorili pravu ravnotežu između kuće, rada i univerzitetskog života. Trebali bi i da probate i jedite malo hrane za mozak – i ne, ne mislimo na čips i energijska pića!

Ako odvojite vremena da organizujete svoje prioritete, možete sebi dati najbolje šanse da ostanete na putu i ​​organizujete tokom perioda ispita, što zauzvrat može pomoći u smanjenju nivoa stresa, što može biti razlika između uspeha i neuspjeha na univerzitetu.

Pogledajte naše najveće sedam saveta za upravljanje vremenom, tako da možete da učinite sve od sebe na univerzitetu i pronađete momente za opuštanje i čak zaradite malo novca sa strane.

1) Šta morate učiniti?

Prva faza poboljšanja upravljanja vremenom je da navedete apsolutno sve što morate učiniti. Ovo može zvučati očigledno, ali govoreći iz iskustva, većina učenika ima tendenciju da ostavljaju važne zadatke do poslednjeg trenutka, što može uticati na kvalitet njihovog rada i njihov ukupni stepen.

Uključite sve univerzitetske rokove, kao i sve smjene koje radite na listi, i zabeležite koliko će vremena svaki prioritet uzeti iz vašeg rasporeda.

2) Kreirajte životni raspored

Bilo da je planer za planiranje, raspored ili kalendar na vašem telefonu, pronađite organizacioni alat koji dobro funkcioniše za vas i dodajte listu prioriteta. Postoji mnogo aplikacija za upravljanje vremenom koje mogu pomoći u tome. Takođe, razmislite o tome kada ste najviše upozoreni, tako da možete planirati svoje studijske periode oko ovih vremena.

Nađite vreme za druženje, ali takođe osigurajte dovoljno spavanja. Većini ljudi treba između 7 i 8 sati spavanja svake noći kako bi ostale fokusirane i upozorene tokom perioda studija.

3) Budite fleksibilni ali realni

Obično, dozvolite oko 8-10 sati dnevno za rad, proučavanje, druženje i bilo šta drugo što je praktično potrebno.

Kao redovni student, od vas se očekuje da posvetite 35 sati nedeljno na univerzitetske studije, uključujući i vreme provedeno na seminarima i predavanjima. Ako trošite samo 15 sati nedeljno na učenje pod vodstvom nastavnika, trebalo bi da koristite dodatnih 20 sati za nezavisno istraživanje.

Takođe je važno zapamtiti da stvari često traju duže nego što se očekivalo. Dakle, dozvolite malo više vremena u slučaju da trošite duže na zadatak nego što ste mislili da biste htjeli.

4) Dozvolite vreme za planiranje kako biste izbegli ponavljanje

Uzimanje vremena za istraživanje, planiranje i razmišljanje o vašem radu ključno je za dobro upravljanje vremenom. Dozvolite sebi vremena za obradu novih informacija i planirajte kako ćete ga koristiti, jer to vam može pomoći da izbjegnete ponovno čitanje i ponovite bilo koje istraživanje.

Jedan od načina za efikasno planiranje pre istraživanja jeste napraviti spisak svega što želite da saznate, tako da možete beležiti ispod svakog podnaslova kako idete.

5) Izbegavajte odugovlačenje i zabavu

Jedan od načina da se izbegne odugovlačenje jeste razmišljati o različitim mestima koje ste imali prilikom učenja – gde ste bili najviše fokusirani? Gde si bio najtraženiji? Da li možete nešto da uradite kako biste studirao u stvari donekle ugodno?

Zapamtite, ono što radi za jednu osobu možda ne mora nužno raditi za vas. Za neke, studiranje sa prijateljima može ograničiti njihovu produktivnost. Ali za druge, studiranje u grupama može pomoći da se poveća motivacija i izbegne odugovlačenje.

6) Vežbajte da očistite glavu između studijskih sesija

Verujte ili ne, radite na isti način na koji spava. Može da fokusira vaše stanje uma, pomažući vam da očistite glavu i povećate moć mozga između studijskih sesija. Ako ste novi na vežbanju, pokušajte da se uklapate tu i tamo za 10 minuta, stalno povećavajući količinu koju radite dok nastavite.

7) Da li je vaša organizacija efikasna?

Stalno razmatranje i ponovna procena vašeg rasporeda može vam pomoći da prepoznajete da li želite da izvršite bilo kakve promjene kako biste vam pomogli da završite bilo kakve univerzitetske zadatke i takođe imate vremena da se opustite i provodite vrijeme sa prijateljima i porodicom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *